Kluby absolventů – záchrana pro naše vysoké školy anebo zbytečná investice?

Financování vysokých škol v našem regionu je stále diskutovaným tématem. Jedni horují pro vysokoškolské vzdělávání zdarma pro všechny placené výhradně státem. Druzí se kloní k názoru, že co je zadarmo, je i nadarmo, a od soukromého placení vysokých škol si slibují kvalitnější výuku. Kluby absolventů v zahraničí pomáhají zajistit poměrně podstatnou část univerzitních příjmů, která jsou na rozdíl od jiných mnohem pružnější a lépe využitelná pro rozvoj univerzity, výzkum nebo studentské programy.

V rámci této dílny se budeme věnovat tomu, proč by absolvenské kluby mohly vznikat i u nás, co je třeba k jejich úspěšnému založení a hlavně, jak motivovat absolventy, studenty, jejich rodiny i zaměstnance univerzity, aby dlouhodobě podporovali svojí alma mater.

Co se naučíme:

  • Získáte základní přehled informací k tomu, proč a jak zakládat absolventské fondy a jak motivovat jejich členy k dlouhodobé podpoře.
  • Společně probereme výhody a úskalí nového trendu financování vysokých škol v našich zemích.
  • Uvidíte pár příkladů ze zahraničí, které vás možná budou inspirovat k rozvoji vlastního klubu (i když ne třeba absolventského).
  • A možná budete odcházet zamyšleni nad tím, kdy, jestli a jak vás osloví ta vaše alma mater a jestli budete ochotni přispět k jejímu dalšímu rozvoji.

Tento workshop je určen hlavně pro všechny:

  • které zajímá rozvoj klubů jako nástroje pro budování dlouhodobé podpory.
  • kteří se zabývají vzděláváním a mají nebo budou mít nějaké úspěšné absolventy.
  • kteří věří tomu, že diversifikace zdrojů přináší nejen finanční stabilitu, ale výrazně ovlivňuje i kvalitu činnosti podporované organizace.

Fundraising from the many
Location: Date: 14 October 2015 Time: 12:30 - 13:30 foto_ledvinova_220_220_full Jana Ledvinová
České centrum fundraising (CZ)